Kategori:

Slik fungerer lån uten sikkerhet

Lån uten sikkerhet gir deg mulighet til å låne penger til nesten alle formål. Du kan bruke midlene til å starte en bedrift, konsolidere gjeld eller kjøpe en dyr ferie eller tv. Men før du låner, sørg for at du forstår hvordan disse lånene fungerer og hva alternativene er.

Grunnleggende om lån uten sikkerhet


Når et lån er usikret, er det ingen eiendom eller annen pant for å "sikre" eller garantere lånet. For eksempel er et boliglån sikret med eiendom - hvis du ikke tilbakebetaler lånet, har utlåner din rett til å selge hjemmet ditt og hente inn det du skylder ut av salget. Med usikrede lån har ingenting bestemt blitt pantsatt som sikkerhet. Dette gjør dem litt mindre risikable for deg (låntakeren) fordi konsekvensene ikke er like umiddelbare hvis du ikke klarer å betale tilbake. Mer informasjon om lån uten sikkerhet finner du hos låner.no.

Långivere, derimot, tar større risiko med usikrede personlige lån. De har ingen eiendom å selge hvis ting går dårlig, men selvfølgelig har de andre muligheter hvis de ønsker å kreve inn betaling (inkasso og rettslige steg, eller kreve trekk direkte fra lønnen din for eksempel) Siden långivere tar mer risiko, belaster de generelt høyere rente for usikrede lån enn de gjør for sikrede lån.

Din kredittscore er en av de viktigste faktorene som bestemmer om du vil få et usikret lån. Hvis du har god kreditt, betaler du lavere rente og du får flere alternativer tilgjengelig for deg. Med dårlig kreditt kan det være vanskelig å få lån, renten settes høyere og de kan kreve en medlåntaker for å få godkjent et lån.

Typer av lån uten sikkerhet


Det finnes flere typer usikrede personlige lån, og hver av dem kommer med fordeler og ulemper. Prøv å velge det lånet som passer dine behov best, samtidig som du reduserer kostnadene.

* Forbrukslån er den mest grunnleggende typen usikret lån. Disse lånene er tilgjengelige hos banker og kredittforeninger, og du kan bruke pengene til det du vil. De er vanligvis avdragslån som avskrives over tid, slik at du låner en gang og betaler en fast månedlig betaling til lånet er betalt. Disse lånene er et godt valg hvis du har god kreditt fordi de generelt kommer med en relativt lav rente.

* Kredittkort er en annen vanlig måte å låne på. Når du bruker et kredittkort, har du en gitt sum av penger tilgjengelig. Du får ikke en sum i begynnelsen av lånet, som du gjør med et forbrukslån. I stedet låner du alt du trenger når du trenger det. Hvis du trenger mer penger på et senere tidspunkt, kan du belaste mer til kredittkortet (opp til kredittgrensen). Kredittkort er populære fordi de gjør lån enkelt: Når du er godkjent, kan du låne praktisk talt umiddelbart. Dessverre er renten du betaler på kredittkort generelt ganske høy.

* Studentlån er usikrede lån beregnet for utdanningsfinansiering. Hvis du er student, er de ofte et godt førstevalg fordi studentlån har funksjoner som du ikke finner andre steder: fleksible tilbakebetalinger, avdragsfrie perioder, renteutsettelse og mer. Den eneste ulempen med studielån er at du må være student.

* SMS-lån er et lån du kan få utbetalt bare ved å sende en SMS til et telefonnummer som din utlåner har opprettet. Dette er sannsynligvis den raskeste måten å låne penger på, og du kan låne alt fra 1000 til 30 000 kroner. Du får normalt 30 dager på å betale tilbake beløpet, sammen med en relativ høy rente.

Dersom du har dårlig kredittscore


Det er ikke umulig å få et usikret lån når du har dårlig kreditt, men det er vanskelig. Du har færre valg, og du må betale mer enn en med god kreditt. Hvis det er mulig, vent med å låne inntil du har bygget opp god nok kredittscore til du kan få lån på attraktive vilkår. Det er best å styrke kreditten ved å låne og tilbakebetale lån - selv små lån kan gjøre en forskjell. Hvis kreditten din er dårlig, vær proaktiv for å gjenoppbygge den. Prøv et lite lån sikret med kontanter i banken som en god start.

Annonse