Kategori:

Hvorfor du bør refinansiere kredittgjeld

Det er kanskje innlysende for mange, men en god ting kan som kjent ikke bli gjentatt for ofte. Så du har kredittkortgjeld, det er sikkert derfor du leser denne artikkelen, og da skal du vite at du på langt nær er alene. I Norge nå i 2019, så har flere hundre tusen personer kredittgjeld som de utsetter utover den rentefrie perioden, og dermed betaler i ganske dyre dommer de rentene som pålegges utenfor det brukte kredittbeløpet.


Sammenlign refinansieringslån her

Et kredittkort fungerer jo slik at du har tilgang til en opprinnelig avtalt kreditt, som vanligvis ligger i størrelsesorden 50.000 til 100.000 kroner. Dette er penger du kan bruke uten å ha dekning for disse pengene på konto. Høres kanskje ut som en gullkantet avtale? Tilgang til 100.000 kroner uten å egentlig måtte ha disse pengene disponibelt? Sannheten er at denne kreditten ikke er like gullkantet som det gjerne kan høres ut som. For mange yngre personer i Norge som ikke har gjennomgått kurs i privatøkonomi hjemme, er det nemlig ikke like enkelt å forstå hvordan dette med kreditt egentlig fungerer. Fordi dette ikke er et fag i skolen, er man avhengig av å lære dette hjemme, og det er det så klart ikke alle som gjør.

Tenk gjerne litt over hvor mye du tror en effektiv rente på 22 % i året utgjør hvis du har en kredittramme på 75.000 kroner, og hvor du hele tiden kun betaler minstebeløpet som er påkrevd fra kredittselskapet. Hvor mye tror du den totale rentekostnaden vil havne på, og hvor lang tid vil du bruke på å bli gjeldfri? Sannheten er at det vil ta deg 17 år å få betalt ned hele gjelden, og den totale rentekostanden havner på litt over 90.000 kroner! Her snakker vi om en rentekostnad som ligger på over 120 % av hva gjeldsbeløpet var, og du må betale ned kredittkortet i nesten 20 år! Ganske utrolig ikke sant?

Da skjønner du sikkert nå i alle fall hvorfor en refinansiering av kredittkortgjeld er en utrolig lønnsom affære hvis man kommer opp i en del beløp. Når du refinansierier tar du opp et lån som skal dekke inn hele det utestående beløpet, betaler ut all kredittgjelden du har i tilfelle det gjelder flere kort, og deretter kun har refinansieringslånet å forholde deg til. Et slikt lån er også uten sikkerhet, men i forskjell til et kredittkort, avtaler du et fast beløp som skal trekkes hver måned i et så langt tidsrom som du avtaler med banken i forkant. Men, denne avtalen kan hele tiden underveis endres, det vil si at du har muligheten til å betale inn ekstra om denne muligheten åpner seg. Da vil du bli gjeldfri raskere, og den totale rentekostnaden krymper hver gang du foretar en ekstra innbetaling.

For å søke sender du bare inn en lånesøknad til en bank som tilbyr denne typen av lån, og når søknaden er innvilget bruker du som nevnt de pengene til å betale ut hele kredittkortgjelden du har til enten en eller flere banker. Rentene på refinansieringslån varierer noe, men som regel ligger de på mellom 8 og 22 %, hvor normalen gjerne er midt i mellom på rundt 14 %, noe som uansett er langt under hva du har muligheten til å få på de fleste kredittkort i Norge. Som du ser er det mye penger å spare på å gjennomføre en slik refinansiering, så det er ikke så veldig mye å tenke over.

Annonse